Sukupolvet Kuninkaantiellä toinen päivä

15.6.2024

"Ikääntyminen on ihanaa, itsetuntokin on kohdallaan"

Pohjoismaisen urheilujohtajasenioreiden konferenssin toisen päivän aamupäivässä keskityttiin senioriteettiin. Teoreettisen viitekehyksen käsitteeseen, sen tulkintaan antoi SuSen monivuotinen hallituksen jäsen Jorma Savola.

Seniorivaikuttaja, varatuomari Tuulikki Petäjäniemi kertoi omassa alustuksessaan ikäymmärryksen lisäämisestä ja senioriteetin hyödyntämisestä.

Sekä Savolan että Petäjäniemen alustukset ovat myöhemmin luettavissa näiltä SuSen nettisivuilta.

Senioriteetista, ikäymmärryksestä ja muusta aiheeseen liittyvästä keskustelivat työntekijöitä edustavan SAK:n johtaja Katja Syvärinen sekä työnantajia edustavan EK:n viestintäpäällikkö Vesa Perälampi.

Isossa kuvassa keskustelijat olivat aihepiireistä pääsääntöisesti samaa mieltä, joskin pieniä näkemyserojakin tuli esille. Syvärinen piti ikääntymistä ihanana asiana. Perälampi komppasi, että tutkimusten mukaan ikäihmisillä itsetunto on korkealla.

Työelämästä puhuttaessa eroja senioriteetin hyödyntämisessä tulee helposti, kun verrataan henkisen ja fyysisen työntekijöiden työurien pituuksia ja jaksamista. Jonkun verran eroja tasaavat joustavat eläkejärjestelmät.

Molemmat keskustelijat pitivät hyvänä, että jopa 94 prosentilla työpaikoista harrastetaan jollain tavalla liikuntaa. Tosin helposti on niin, että mahdollisuuteen tarttuvat herkemmin he, jotka muutenkin ovat aktiivisia liikkumaan.

Aamupäivän päätteeksi johtaja Tommi Vasankari UKK-instituutista esitteli "Lisää liikettä Suomeen" - hanketta.

Iltapäivän ohjelmassa paneuduttiin kansainvälisen liikuntapolitiikan vaikutuksiin kansalaistoiminnassa.

Aiheesta alustivat OKM:n Tiina Kivisaari, Suomen Olympiakomiten Jaana Tulla, Viron Kairis Ulp ja Suomen Liikunnan Alueiden Heidi Pekkola. Myös nämä esitykset tulevat lähipäivinä näille nettisivuille.

Illalla urheilujohtajasenioreita viihdytti muun muassa Eino Grön.

Harri Järvinen 

Sukupolvet Kuninkaantiellä konferenssin osallistujat vuosimallia 2024