”Raikkainta keskustelua pitkään aikaan” - Strategisen urheilujohtamisen seminaarin tallenne katsottavissa

27.1.2022

Strategisen urheilujohtamisen seminaarin 19.1.2022 tallenne on nyt katsottavissa. 

Strategisen urheilujohtamisen seminaarin, Urheilujohtajuus nyt – rytminvaihdos 2 tavoitteena oli herättää avointa keskustelua urheilujohtamisesta ja siitä seminaaria kiiteltiin. Webinaarilla oli noin 400 seuraajaa ja chat vilkkaasti käytössä. 

Todella raikas keskustelu, jossa uskallettiin sanoa ja haastaa. Tällaisia keskusteluja lisää - hyviä nostoja, jopa viihdyttävää. Raikkain webinaari liikunnan ja urheilun parissa pitkään aikaan!"

Paneelikeskusteluun osallistuivat SUL:n puheenjohtaja, työelämäprofessori Sami Itani Aalto-yliopistosta, erikoistutkija Kati Lehtonen Likes/Jamkilta, toimittaja Saska Saarikoski Helsingin Sanomista ja puheenjohtaja Jan Vapaavuori Suomen Olympiakomiteasta. 

Seminaarin alussa julkistettiin 25:n urheilujohtajan haastatteluraportti, jonka pohjalta keskusteltiin urheilujohtamisesta sekä siitä, mitä oppeja 2010-luvun rakennemuutoksista voisi tuoda tämän päivän johtamiseen. Raportin näkyvin tulos oli, että 2010-luvun rakennemuutoksissa menetettiin valtakunnalliselta tasolta liikkeen lisäämisen resursseja, lasten liikunnan ja aikuisliikunnan osaamista. Useiden haastateltujen kertomuksista saattoi tunnistaa hämmennyksen – miten tässä näin kävikään. 

Lue haastatteluraportti: tästä.

Kokeneet panelistit ottivat kantaa haastatteluraportin tuloksiin, toivat urheilujohtamisesta esiin omia perusteltuja näkemyksiään - ja haastoivat myös toisiaan. Paneelissa olivat esillä muun muassa seuraavat teemat: Voiko liikuntaa ja kansainväliseen menestykseen tähtäävää huippu-urheilua johtaa saman brändin alla? Onko urheiluliikkeellä kyky arvioida itseään ja ottaa vastaan ulkopuolista arviointia? Onko suomalaisella urheilujohdolla riittävä näkemys kansainvälisen huippu-urheilun tulevaisuudesta?

Sami Itani haastoi urheilun vallitsevat tarinat. ”Ylivoimaisesti suurin ongelma yhteiskunnassamme on polarisaatio - miten eri taustoista olevat ihmiset kohtaavat toisensa, luottavat toisiinsa ja sitä kautta instituutioihin. Uskoisin sen uniikin brändin myös myyvän.”

Kati Lehtonen puhui erityisesti kansalaistoiminnan puolesta. ”On jo kauan sitten todettu, että kansanliikkeet loivat kansakunnan ja suomalaisen sivistyneen yhteiskunnan. Urheilun juuret ovat tässä samassa kehityksessä ja se on myös urheilun arvokkainta pääomaa." 

Saska Saarikoski haki urheilukulttuurin juuria 1800-luvun urheilusta. ”Oli ajatus fyysisestä renessanssista, jossa oli aitoa liikuntaherätyksen tunnetta ja kaikki toimijat olivat osa yhteistä suurta virtaa. Syntyisikö nyt jotakin uutta - voisimme ajatella ja keksiä urheilun uudestaan. Jos järjestöt tai urheilujohtajat eivät sitä tee, niin ihmiset tuolla ulkopuolella  keksivät.”

Jan Vapaavuori puhui laajan liikuntakäsityksen puolesta ja viittasi myös Olympiakomitean päivitettyyn strategiaan. ”Yhteiskunnassa on 4,5 miljoonaa ihmistä, joita urheilujärjestelmä ei tavoita. Urheilujohtamisen kaikkein keskeisin missio tässä ajassa on, miten pystymme puhuttelemaan ihmisiä perinteisen urheiluliikkeen ulkopuolelta.”

Webinaarin avasi puheenjohtaja Birgitta Kervinen Suomen Urheilujohtajasenioreista. Valtiovallan tervehdyksen esitti tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen. Haastatteluraportin julkistivat Eila Ruuskanen-Himma ja Maija Innanen Suomen Urheilujohtajasenioreiden hallituksesta. Paneelikeskustelun jälkeen käytti puheenvuoron kulttuuriasianneuvos Satu Heikkinen ja tilaisuuden päätti liikunnan vastuualueen johtaja Tiina Kivisaari, opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Tapahtuman järjestäjinä olivat Suomen Urheilujohtajaseniorit yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. 

KATSO video webinaarista kilkkaamalla kuvaa.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.