Urheilijoita ja vaikuttajia muistamassa Hietaniemen hautausmaalla

15.6.2021

Hautakivien äärellä on ainutlaatuista pohtia urheilijoita ja vaikuttajia, heidän elämäänsä ja uraansa. Oli kaunis kesäkuun iltapäivä, kun Urheilujohtajasenioreiden tapahtumassa Kiveen hakatut -sarjan Arto Teronen ja Jouko Vuolle opastivat kulkua Hietaniemen hautausmaalla. 

Arto Teronen ja Jouko Vuolle ovat toimittaneet sykähdyttäviä tarinoita legendaarisista urheilijoista ja vaikuttajista Ylen radioon ja sittemmin myös Kiveen hakatut -kirjasarjana. Heidän työnsä urheilukulttuurille on mittaamattoman arvokasta ja myös tuleville sukupolville. Kiveen hakatut -sarjalla on meneillään jo viidestoista tuotantokausi.

Kiveen hakatut

Kiveen hakatut on kulttuuriteko urheilulle.

Kuuntele Kiveen hakatut -sarja:

Urheilujohtajaseniorit kiittää lämpimästi Arto Terosta ja Jouko Vuolletta sekä osallistuneita tunnelmallisesta tapahtumasta ja suosittaa kuuntelemaan tarinoita Ylen kanavilta tai kirjoina sekä löytämään omat askeleet urheilijoiden ja vaikuttajien haudoille. Hietaniemen hautausmaa on vierailemisen arvoinen kohde.

Hietaniemen hautausmaa

Hietaniemen hautausmaan historia juontaa aina 1800-luvulle saakka. Se vihittiin 22.10.1829 ja nyt Hietaniemessä on noin 35 000 hautaa viidellä alueella, jotka ovat vanha alue, uusi alue, Hietaniemen alue, Suomen kaartin hautausmaa ja Uurnalehto. Lisäksi läheisyydessä ovat juutalainen, ortodoksinen, islamilainen ja Pyhän Nikolauksen hautausmaat.

Yksi alue, jolla Urheilujohtajasenioreiden tapahtumassa myös vierailimme, on Taiteilijakukkula, joka on ainutkertainen leikkaus suomalaisesta kulttuurielämästä. Sinne on haudattu 50 taiteilijaa pääosin puolisoineen, mutta pelkästään Hietaniemessä on yli 400 kuvataiteilijaa ja Malmilla vielä enemmän. Taiteilijakukkula on siis otos ja erillinen projekti, jonka hautamuistomerkit ovat pieniä taideteoksia. Ne ovat moniäänisiä mutta eivät saa huutaa, kuten hyvä hautamuistomerkki ehkä voidaan määritellä.

Hietaniemessä on myös useimpien tasavallan presidenttien viimeinen leposija.

Tapahtumassa keskustelu jatkui Lähde -kahvilassa, Lapinlahden entisessä sairaalarakennuksessa.

Suomen Urheilujohtajaseniorit edistää suomalaista urheilujohtamista kansallisilla ja kansainvälisillä verkostoillaan, liikuntapolitiikan ja johtamisen seminaareilla ja keskusteluilla sekä yhteisöllisillä tapahtumilla. Verkkosivuiltamme löydät jäsenhakemuksen. Liity jäseneksi!


Kuvat: Alarik Vihersola