Pohjoismainen urheilujohtajasenioreiden konferenssi Odensessa Tanskassa 30.8. - 1.9.2019

4.10.2019

Osa "pohjoismaista perhettä" ryhmäkuvassa
Osa "pohjoismaista perhettä" ryhmäkuvassa

Isäntämaana vuonna 2019 oli Tanska

Kuluvan vuoden 2019 konferenssi järjestettiin perinteitä noudattaen, ohjelmassa oli Odensen kaupungin vastaanotto, liikuntapoliittinen seminaariosuus, kulttuuriohjelmaa sekä sosiaalista yhdessäoloa. H.C. Andersenin synnyinkaupunki oli tutustumisen arvoinen kohde.

Seminaarissa esiteltiin tuoreita tutkimuksia vanhemman väestön liikunnan edistämisestä. Tanskan kulttuuriministeriön vuonna 2004 perustama Idrettens Analyseinstitut (IDAN) on viime vuosina panostanut mm. yhä kasvavan vanhemman väestön osuuden liikuntatarpeiden selvittämiseksi. Sport Event Denmarkin johtaja totesi omassa esityksessään, että Tanska on maailman tehokkaimpia maita hankkimaan ”kovan luokan” urheilutapahtumia maahan. Kysymykseen yhteispohjoismaisesta yhteistyöstä hän hämmentyneenä totesi, että sitä ei tehdä, koska maat kilpailevat järjestelyoikeuksista keskenään.

Play The Game on kasvanut urheilun suureksi kansainväliseksi ja eettiseksi verkostoksi. Verkoston kansainvälinen vastuuhenkilö kertoi, miten muutama toimittaja pääsi jäljille kansainvälisissä lajiliitoissa tapahtuneesta korruptiosta ja dopingista. Selvitystyö oli 1990-luvulla kuolla kehtoonsa, ennen kuin amerikkalaiset veroviranomaiset alkoivat kiinnostua eräiden urheilujohtajien mystisistä rahoista.

Esitelmä oli kuin suoraan salapoliisitarinasta.

Konferenssin aikana pohdittiin syitä tapahtuman osanottajamäärän puolittumiseen.  Isäntämaasta oli vain yhdeksän osanottajaa ja Suomesta ainoastaan kolme. Suomalaisten poisjäämisessä oli monta selitystä, ajankohdan siirtyminen viikolla, hankalat kulkuyhteydet, turhan isot kustannukset, tanskan kieli… Ruotsi on kahden vuoden päästä järjestelyvuorossa (20. konferenssi) ja ruotsalaiset miettivä mitä tehdä.

Ensimmäinen pohjoismainen kokous urheilujohtajasenioreiden kesken järjestettiin Ruotsin Riksidrottsvännerin (RV) ehdotuksesta 30.6.1984. Ydinjoukko Ruotsista ja Suomesta matkusti Ahvenanmaalle Maarianhaminan pormestarin Nils Dahlmanin kutsusta. Kokouksessa päätettiin, että vastaavat kokoukset järjestettäisiin jatkossa joka toinen vuosi. Suomalainen järjestö oli perustettu vuonna 1982 Ruotsin mallin mukaan ja tapaamisten osanottajamäärä kasvoi vähitellen, kun Norja perusti oman järjestönsä vuonna 1988 ja Tanska vuonna 1991. Suomi on toiminut isäntänä viisi kertaa, viimeksi vuonna 2015 Ahvenanmaalla. Mielenkiintoista kyllä Reykjavikissa järjestettiin konferenssi vuonna 1993, vaikka Islanti ei sittemmin ole osallistunut yhteispohjoismaiseen toimintaan. Viro perusti oman järjestönsä 2015 ja on sen jälkeen osallistunut pienellä delegaatiolla.

Kerstin Ehnholm

puheenjohtaja