Birgitta Kervinen on kansallinen ja kansainvälinen urheiluvaikuttaja

11.8.2021

Birgitta Kervinen on Suomen Urheilujohtajaseniorit ry:n uusi puheenjohtaja. "Olen todella innostunut tästä tehtävästä", Birgitta Kervinen sanoo.

Birgitta Kervinen sanoo: ”Kansallisesti ja kansainvälisesti kokeneiden urheilujohtajien osaamisella, mielipiteillä ja myös elämänkokemuksella on erityistä tarvetta liikuntapolitiikan ja urheilutoimijoiden tukena, kun urheilun ympäristö on yhä monimutkaisempi ja yhteiskuntavastuun vaatimukset vain kasvavat. Haluamme olla kaikkien liikuntaa ja urheilua kehittävien tukena."


Voimistelunopettaja Birgitta Kervinen on liikunnan ja urheilun moniosaaja, kansallinen ja kansainvälinen urheiluvaikuttaja. Hän on tehnyt poikkeuksellisen vaikuttavan uran sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

Birgitta, lempinimeltään Gitta, teki työuransa Espoon ja Vantaan kaupunkien palkkalistoilla liikunnan, viestinnän ja yhteiskuntasuhteiden parissa.

Gitta on kansalaistoiminnan vahva puolestapuhuja.

Urheilujärjestöjen luottamustehtävissä hän on vaikuttanut yli 40-vuotta. Ensin seuratasolla, sitten lajiliitoissa, Työväen urheiluliitossa (TUL), Suomen Liikunnassa ja urheilussa (SLU) ja Suomen Olympiakomiteassa (OK).

Myös Valtion liikuntaneuvosto, ministeriön työryhmät ja kunnalliset luottamustehtävät ovat tuttuja.

Kansainvälisyys on iso osa Birgitta Kervistä. Pitkäaikainen pohjoismainen- ja Baltia-yhteistyö, jonka jälkeen eurooppalainen ja maailman laajuinen vaikuttamistyö.

Birgitta Kervinen toimi 16-vuotta Eurooppalaiset urheilujärjestöt ENGSO:n (European Non-Govermental Sports Organization) johdossa, viimeiset kahdeksan vuotta puheenjohtajana. Tuona aikana hänen johdollaan järjestö organisoitui ja verkostoitui Euroopan neuvoston, Euroopan Unionin ja monien muiden urheilua lähellä olevien eurooppalaisten tahojen kanssa. 

Erityisen vaikuttavan työn Birgitta Kervinen on tehnyt edistäessään sukupuolten tasa-arvoa liikunnassa ja urheilussa. Työ sai vauhtia Raija Mattilan johtaman opetusministeriön Piikkarit-työryhmän lukuisista toimenpide-esityksistä, jotka saatettiin käytäntöön.

Vahva työ kotimaassa johti siihen, että Birgitta Kervinen valittiin eurooppalaisen EWS-työryhmän (European Women and Sports EWS) johtoon ja Suomi sai järjestettäväkseen onnistuneen EWS-konferenssin Helsingissä vuonna 2000.

Birgitta Kervinen toimi myös maailmanlaajuisen IWG-verkoston (International Women and Sport Network, IWG) merkittävissä tehtävissä, mm. puheenjohtajana neljä vuotta.

Vuonna 2017 Kansainvälinen Olympiakomitea myönsi Birgitta Kerviselle ensimmäisenä suomalaisena Naisurheilun maailmanpalkinnon (KOK:n World Trophy) tyttöjen ja naisten hyväksi tehdystä tasa-arvotyöstä. Palkintorahojen turvin Kervinen ideoi Euroopan laajuisen New Leaders -koulutusohjelman. Ohjelmassa annettiin nuorille johtajille työkaluja johtamiseen. Koulutusohjelma päättyi Helsingin konferenssiin marraskuussa 2019, jossa myös KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach vieraili.

Tokion Olympialaiset ovat ohi. Nyt KOK:ssa vaikuttaa kaksi erinomaista suomalaista toimijaa: Sari Essayh ja KOK:n urheilijakomission johtoon valittu Emma Terho. Gitta on hyvin iloinen asiasta.

Ihmisenä Gitta on juureva, helposti lähestyttävä ja välittävä, toimijana tarmokas ja aktiivinen tiimipelaaja, vaikuttajana strateginen ja sinnikäs. Virtaa riittää myös Suomen Urheilujohtajaseniorien toiminnan kehittämiseen.

Birgitta Kervinen valittiin Suomen Urheilujohtajaseniorit ry:n puheenjohtajaksi järjestön vuosikokouksessa 11.8.2021.

Suomen Urheilujohtajaseniorit on entisten ja nykyisten urheilujohtajien foorumi, joka edistää suomalaista urheilujohtamista. Hae jäseneksi: https://www.urheilujohtajaseniorit.fi/jaseneksi/