Urheiluvaikuttaja Heikki Kantola

31.10.2021

Urheiluvaikuttaja Heikki Kantolan mielen päällä on 8–15-vuotiaiden urheilun harrastamisen monipuolistaminen.

Heikki Kantola

Mitä mielen päällä?

Eniten on 8–15-vuotiaiden urheilun harrastamisen monipuolistaminen. Heidän taitopohjaansa pitäisi saada paremmaksi monipuolisen liikunnan kautta. Yksipuolisen harrastamisen takia nykyisin tulee niin paljon loukkaantumisia.

Mistä pitäisi puhua liikunnassa ja urheilussa?

Pitäisi puhua millä huippu-urheilun takana olevia nuoria vietäisiin huipulle. Kaikissa lajeissa on vain muutamia huippuja, koska pohja on liian kapea. Vain muutamat näkevät huippu-urheilu-uran mahdollisena.

Taustasi urheilussa johtajana ja vaikuttajana?

Kymmenen ensimmäistä vuotta olin voimistelunopettajana koulussa. Opin siellä, miten nuoria käsitellään ja että innostaminen on tärkeintä. Olen valmentanut ainakin 10 eri lajin urheilijoita. Työskentelin muun muassa Kanoottiliitossa päävalmentajana sekä Suomen hiihtoliitossa valmennuksenjohtajana, kunnes siirryin Suomen olympiakomitean valmennuspäälliköksi. Välillä toimin 10 vuotta Vierumäellä valmentajien kouluttajana.

Mikä mieleenpainuvinta näissä vuosissa?

Kun näki urheilijan kehittyvän. Raskainta oli huomata, ettei lahjakas urheilija ollut valmis tekemään riittävästi töitä.

Mitä rakkaudesta urheiluun sinulle?

Elämä on pikkupojasta asti liittynyt urheiluun ja olen saanut elää siinä täysillä mukana. Olen saanut tilaisuuksia ja ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan, jonka myötä olen voinut vaikuttaa kehitykseen.

Mistä saat iloa ja energiaa?

Jos urheilussa tapahtuu kehitystä ja tulosta. Energiaa saan perheestä ja yhteisistä harrastuksista kuten mökkeilystä ja siellä puuhastelusta. Eläkkeelle päästyäni ensimmäinen haasteeni oli rakentaa puuvene. Se on nyt 18 vuotta vanha ja joka vuosi tervattu, eikä siinä ole yhtään halkeamaa.

Viime kesän ylivertainen ilonaihe oli, kun neljä vuotta sitten istutettu luumupuu lopulta heräsi henkiin ja tuotti täyden ämpärillisen herkullisia luumuja! Tällaista iloa voi tuntea vai se, joka on tehnyt työtä puutarhansa eteen ja melkein heittänyt satotoiveet.

Mietelause tähän aikaan?

Nyt voin itse nauttia liikkumisesta ja urheilusta täysillä ottamatta mitään urheiluun liittyvää turhan vakavasti.