Urheiluvaikuttaja Kalle Virtapohja

8.12.2022

”Urheilun historia on täynnä jännittäviä, yllättäviä ja kiehtovia tarinoita. Koen tekeväni merkityksellistä työtä, kun kaivan niitä tarinoita esiin ja kirjoitan niistä tämän päivän lukijoille”, sanoo urheiluvaikuttaja Kalle Virtapohja.

Kalle Virtapohja 

Mitä mielen päällä

Päällimmäisenä on kiitollisuus siitä, että olen saanut viimeistellä kustannustoimittajan roolissa ”SVUL:n vuosisata”-teosta. Samalla olen voinut sulautua osaksi Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDON henkilökuntaa. Kokeneiden urheiluhistorioitsijoiden kirjoittama historiateos valmistuu jouluksi. 

Mistä nyt pitäisi puhua liikunnassa ja urheilussa

Urheilu on suuressa muutoksessa. Ammattimaistumista tapahtuu monilla sektoreilla. Raha sanelee ratkaisuja, eikä se ole läheskään aina ongelmatonta. Muutoksen keskellä olisi tärkeää huomata perinteiden ja historian merkitys. Se mitä tänään voidaan tehdä, perustuu meitä edeltävien sukupolvien tekemille valinnoille. Sen oivaltaminen on tärkeää, sillä vastaavasti tämän päivän valinnat vaikuttavat huomiseen.

Taustasi urheilussa johtajana ja vaikuttajana

Olen Suomen urheiluhistoriallisen seuran varapuheenjohtaja, ja aikaisemmin toimin Urheilutoimittajain Liiton puheenjohtajana. Urheilutoimittajana johdin Turun Sanomien maineikasta urheilutoimitusta ja olin Turussa järjestettyjen Kalevan Kisojen lehdistöpäällikkö vuonna 2011. Sittemmin olen osallistunut Paavo Nurmi Gamesin järjestelyihin historia-asiantuntijan roolissa.

Respect-työ on minulle tärkeää ja sen tiimoilta olen ollut mukana esimerkiksi Lounais- ja Varsinais-Suomen Urheilugaalojen rakentamisessa. Eräänlaista vaikuttamistyötä on senkin, että kirjoitan tietokirjoja merkittävistä urheiluhistoriallisista aiheista ja henkilöistä.

Mieleenpainuvinta siinä ajassa

Olen saanut urheilutoimittajana tavata mielenkiintoisia urheiluihmisiä nuoruuden idolistani Sebastian Coesta tutkivan urheilujournalismin ykkösnimeen Andrew Jenningsiin.

Kirjaprojektieni yhteydessä olen tutustunut moniin urheiluvaikuttajiin ja organisaatioihin sekä mielenkiintoisiin elämäntarinoihin.

Mitä tarkoittaa rakkaudesta urheiluun sinulle

Respectiä. Urheilun historia on täynnä jännittäviä, yllättäviä ja kiehtovia tarinoita. Koen tekeväni merkityksellistä työtä, kun kaivan niitä tarinoita esiin ja kirjoitan niistä tämän päivän lukijoille.

Mistä saat iloa ja energiaa

Jokainen kirjaprojekti on tuottanut minulle runsaasti iloa muun muassa uusien ystävyyssuhteiden kautta. Toivottavasti saan jaettua osan siitä ilosta myös lukijoille.

Olen myös iloinnut, kun olen voinut auttaa joitakin nuoria urheilutoimittajia tai -tutkijoita heidän omissa jutuissaan tai hankkeissaan.

Mietelause tähän aikaan

Olen pitänyt mielessäni Curre Lindströmin ohjeen ”lite bättre”. Se toimii erinomaisena ohjenuorana monessa tilanteessa.

(Kuva: Mairit Pellinen)