Urheiluvaikuttaja Raija Iisalo-Mattila

25.4.2022

” Viimeaikainen hiuksia nostattanut kabinettipolitiikka urheilun huipulla nostaa kärkeen puhumisen tarpeen johtamisesta ja siihen liittyvistä vastuista nyky-yhteiskunnassa”, sanoo urheiluvaikuttaja Raija Iisalo-Mattila.

Raija Iisalo-Mattila

Mitä mielen päällä

Iloa valosta, auringosta, meren aalloista ja kevään tuoksuista. Samalla tuskaa naapurimme käsittämättömästä raakuudesta ja epäinhimillisestä julmuudesta viattomia ihmisiä kohtaan. Hätä sodan vaikutuksista erityisesti heikompiosaisten elämään eri puolilla maailmaa.

Mistä nyt pitäisi puhua liikunnassa ja urheilussa

Viimeaikainen hiuksia nostattanut kabinettipolitiikka urheilun huipulla nostaa kärkeen puhumisen tarpeen johtamisesta ja siihen liittyvistä vastuista nyky-yhteiskunnassa. Pitäisi puhua siitä, mitä yhteiset arvot ja eettiset periaatteet oikeasti tarkoittavat ja päättää, miten niitä tinkimättömästi sovelletaan kaikkeen käytännön toimintaan kaikilla tasoilla. Pitäisi keskustella siitä, tukevatko nykyiset rakenteet asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Pitäisi puhua avoimista ja yhteistyötä korostavista toimintatavoista, tukea verkostoitumista ja kannustaa moniääniseen keskusteluun. Mikään puhe ei kuitenkaan yksin riitä. Teot ratkaisevat. Johtaminen on taitolaji. 

Taustasi urheilussa johtajana ja vaikuttajana

Liikunta ja urheilu on aina ollut minulle tärkeää niin harrastajana kuin katsomoissa. Olen toiminut monissa luottamustehtävissä, esimerkkeinä Koivusaaren pursiseuran perustaja-aktiivi ja sen hallitus, Opiskelijoiden liikuntaliiton hallitus, Kauniaisten kaupungin liikuntalautakunta ja valtuuston varapuheenjohtaja, Pajulahden urheiluopiston johtokunta, Liikuntatieteellisen seuran varapuheenjohtaja, Veikkauksen hallitus, kansainvälisen naisliikuntaverkoston (IWG) puheenjohtaja jne.

Opetusministeriön liikuntasektorin kansainvälisten asioiden vastaava ja myöhemmin sektorin johtaja, jolloin lukuisia komitea- ja työryhmäjäsenyyksiä ja puheenjohtajuuksia mukaan lukien kansainväliset edustukset pohjoismaisella, eurooppalaisella ja globaalilla tasolla.

Mieleenpainuvinta siinä ajassa

Koen olevani omimmillani kansainvälisissä tehtävissä. Pohjoismaiset kokoukset ja niiden johtaminen, puheenjohtajuus Euroopan neuvoston urheilukomiteassa (CDDS), Suomen EU-puheenjohtajuudet, Unesco jne. ovat antaneet mahdollisuuden Suomen edustajana vaikuttaa kansainväliseen kehitykseen ja samalla oppia ja saada vaikutteita muiden maiden ja organisaatioiden tavoitteista ja toimintatavoista.

Pohjoismainen yhteistyö oli eräänlainen tuki ja turvaverkko kaikessa vaikuttamisessa. Sieltä opittiin muun muassa lähiliikuntapaikkojen merkitys ja saatiin vinkkejä kehitysyhteistyön haasteista ja onnistumisista. Perustamamme Mtwaran kehitysyhteistyöhanke on edelleenkin voimissaan.  

Virkaurallani luodut yhteydet olivat suureksi avuksi, kun eläkeikäisenä tulin valituksi kansainvälisen naisliikuntaverkoston (IWG) puheenjohtajaksi. Oli todella silmiä avaavaa nähdä, miten eri tavoin ja usein hyvin haasteellisissa olosuhteissa naiset pyrkivät vaikuttamaan tasa-arvon toteuttamiseen omissa maissaan. IWG koettiin monesti tärkeäksi tukiverkostoksi, josta esimerkkinä erään kongressissa tapaamamme henkilön lausahdus ”IWG on muuttanut elämäni”. 

Mitä tarkoittaa rakkaudesta urheiluun sinulle

Se on aiemmin tarkoittanut oman liikkumisen lisäksi vaikuttamista liikuntakulttuuriin ja siinä tärkeäksi kokemiini asioihin erilaisissa toimintaympäristöissä. Erityisen rakas asia on vuosikymmeniä ollut tasa-arvon edistäminen niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Siinä riittää sarkaa kynnettäväksi edelleen.

Nyt vaikuttamistyö on vähäistä ja rakkaus urheiluun tarkoittaa liikunnallisen elämäntavan omaamista arjessa ja siten vireyden ja toimintakyvyn ylläpitämistä. Kohta viheriöt aukeavat! Kroppa ja mieli tykkää. Myös huippu-urheilu kiinnostaa ja luo suuria tunteita. Juuri ostettu Susijengin vakikannattajana matka koripallon EM-kisojen alkulohkoon Prahaan. Auuuh!

Mistä saat iloa ja energiaa

Kirjallisuudesta, liikunnasta sekä erityisesti yhdessäolosta perheen ja ystävien kanssa.

Mietelause tähän aikaan

Elämä kantaa.